Keuringen
Keuringen en Certificaten voor Steigers, Rolsteigers, Ladders en Trappen
Veiligheid op hoogte begint met betrouwbare, goedgekeurde materialen. Op deze pagina vind je alle informatie over certificaten en keuringen voor steigers, rolsteigers, ladders en trappen. We leggen uit wat de eisen zijn in Nederland en België, en wat de keuringsmomenten en certificeringen per productgroep inhouden. Voor actuele richtlijnen kun je terecht op de websites van erkende veiligheidsinstanties, zoals Volandis.nl, Richtlijnsteigers.nl of Constructiv.be
1. Certificaten en Keuringen voor Steigers (met uitzondering van rolsteigers)
Nederland
In Nederland gelden strenge eisen voor steigers, omdat deze intensief en langdurig worden gebruikt in bouw- en onderhoudswerkzaamheden. De keuringen zijn gericht op het waarborgen van de veiligheid en stabiliteit van de steiger.
Steiger onderdelen:
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): Alle steigers moeten voldoen aan de Europese NEN-EN 12811-norm. Deze norm bepaalt de technische eisen voor ontwerp en constructie van steigers. Fabrikanten zoals Layher moeten aantonen dat de onderdelen aan deze eisen voldoet. Layher doet dit door de systeemsteigers/onderdelen te laten toetsen door externe partijen zoals het DiBT (Deutsches Institut für Bautechnik). Deze toetsing resulteert in een Zulassung (toelating) per steigersysteem.
Daarnaast werkt Layher Duitsland volgens het ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitssysteem voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van steigers, podia en tribunes, dak-, wand- en halsystemen, vliegtuigdockingssystemen, rolsteigers, ladders en trappentorens. - Jaarlijkse of Periodieke Keuring: Een jaarlijkse of periodieke inspectie van steigeronderdelen is in principe een goed systeem. Praktisch is dit lastig te organiseren omdat onderdelen langere periode en in wisselende samenstellingen gemonteerd zijn. De controle van steigermateriaal kan het beste plaatsvinden tijdens de montage en demontage. De steigerbouwer voort deze inspectie visueel uit op basis van opleiding en eventuele inspectielijsten. Hierdoor is het merken van het materiaal zoals bij rolsteigermaterialen overbodig.
- Keuring na Reparatie: Bij reparatie van steigeronderdelen moeten de onderdelen naar originele staat worden teruggebracht. De reparateur is hiervoor verantwoordelijk.
Steiger constructies:
- Keuring na montage. Voordat een steiger in gebruik wordt genomen moet er een opleveringscontrole worden uitgevoerd door een bevoegd persoon. Meer informatie hierover is te vinden op Richtlijnsteigers.com.
- Inspectie tijdens gebruik. Gedurende het gebruik van een steiger kan het nodig zijn om de steiger tussentijds opnieuw te inspecteren, bijvoorbeeld in de volgende situaties:
- na een aanpassing van de steiger
- bij veranderde omgevingsfactoren
- na een calamiteit of na een storm
Zie hiervoor de Richtlijnsteigers.nl.
Meer informatie voor Nederland:
- Richtlijn Steigers – met uitgebreide informatie over keuringsvereisten en veiligheid voor steigers.
België
Ook in België gelden strikte keuringsverplichtingen voor steigers. De Code van Goede Praktijk van steigers biedt een praktische invulling van de wettelijke eisen.
Steiger onderdelen:
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): Belgische steigers moeten voldoen aan de Europese norm NBN EN 12811. Fabrikanten zoals Layher moeten aantonen dat de onderdelen aan deze eisen voldoet. Layher doet dit door de systeemsteigers/onderdelen te laten toetsen door externe partijen zoals het DiBT (Deutsches Institut für Bautechnik). Deze toetsing resulteert in een Zulassung per steigersysteem.
Hiernaast beschikt Layher Duitsland over een volgens ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitssysteem voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van steigers, podia en tribunes, dak-, wand- en halsystemen, vliegtuigdockingssystemen, rolsteigers, ladders en trappentorens - Onderdelen controle: Onderdelen moet door een bevoegd persoon worden gecontroleerd op slijtage en beschadiging.
- Keuring na Reparatie: Bij reparatie van steigeronderdelen moeten de onderdelen naar originele staat worden teruggebracht. De reparateur is hiervoor verantwoordelijk.
Steiger constructies:
- Keuring na montage. Voordat een steiger in gebruik wordt genomen moet er een inspectie of controle plaatsvinden door een bevoegd persoon. Zie hiervoor de Code van goede praktijk van steigers.
- Inspectie tijdens gebruik. Afhankelijk van het gebruik zal een steiger periodiek, na extreme weersomstandigheden, gewijzigde omgevingsfactoren, na belangrijke belastingtoename of na een aanpassing van de steiger tussentijds worden geïnspecteerd. Zie hiervoor de Code van goede praktijk van steigers.
Meer informatie voor België:
Constructiv.be – het platform voor veiligheid en gezondheid in de Belgische bouwsector, inclusief richtlijnen voor steigerkeuringen.
2. Certificaten en Keuringen voor Rolsteigers
Nederland
Rolsteigers vereisen specifieke keuringen vanwege hun mobiele en lichte karakter en extra risico’s op kantelen.
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): Alle rolsteiger onderdelen en rolsteiger bouwvormen moeten voldoen aan de NEN-EN 1004-norm. Fabrikanten zoals Layher moeten aantonen dat de onderdelen aan deze eisen voldoet. Layher doet dit door de onderdelen en bouwvormen extern te laten toetsen door de TÜV SÜD welke een certificaat van conformiteit afgeeft.
Hiernaast beschikt Layher Duitsland over een volgens ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitssysteem voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van steigers, podia en tribunes, dak-, wand- en halsystemen, vliegtuigdockingssystemen, rolsteigers, ladders en trappentorens. - Jaarlijkse Keuring van onderdelen: Voor professioneel gebruik is een minimaal jaarlijkse keuring vanuit de VCA voor rolsteigeronderdelen verplicht. Hierbij wordt bekeken of de onderdelen nog geschikt zijn voor gebruik en aan de gestelde eisen voldoen. Het is aanbevolen om op alle onderdelen zichtbaar te maken wanneer de volgende keuring noodzakelijk is. Dit wordt vaak gedaan door een inspectiesticker op de losse onderdelen aan te brengen.
- Keuring voor Gebruik en Na Verplaatsing: Elke keer dat een rolsteiger gemonteerd, aangepast of is verplaatst naar een nieuwe locatie, moet er een visuele inspectie plaatsvinden voordat de rolsteiger in gebruik wordt genomen. Voor dagelijks gebruik is het aanbevolen dat de gebruiker een snelle inspectie uitvoert om na te gaan of alle onderdelen in goede staat zijn en of de steiger stabiel en vergrendeld staat.
- Inspectie na Reparaties: Bij aanpassingen of reparaties aan rolsteigeronderdelen moet een inspectie plaatsvinden om de veiligheid te waarborgen. Rolsteiger onderdelen moeten bij reparatie naar de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.
Meer informatie voor Nederland:
- Volandis.nl – biedt uitgebreide informatie over veilig gebruik en periodieke keuringen van rolsteigers.
België
In België gelden ook duidelijke keuringsvereisten voor rolsteigers, vastgelegd in de Code van Goede Praktijk van steigers en de NBN EN 1004-norm.
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): Net als in Nederland moeten rolsteigers in België voldoen aan de Europese norm NBN EN 1004 voor veiligheid en stabiliteit. Fabrikanten zoals Layher moeten aantonen dat de onderdelen aan deze eisen voldoet. Layher doet dit door de onderdelen en bouwvormen extern te laten toetsen door de TÜV SÜD welke een certificaat van conformiteit afgeeft.
Hiernaast beschikt Layher Duitsland over een volgens ISO 9001 gecertificeerd kwaliteitssysteem voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van steigers, podia en tribunes, dak-, wand- en halsystemen, vliegtuigdockingssystemen, rolsteigers, ladders en trappentorens. - Periodieke Keuring: Een bevoegd persoon is verantwoordelijk voor de keuring zoals genoemd onder Keuring voor Gebruik en Na Verplaatsing. Hiernaast moeten onderdelen en steigers die langere tijd niet zijn gebruikt worden geïnspecteerd voor gebruik.
- Keuring voor Gebruik en Na Verplaatsing: Elke keer dat een rolsteiger gemonteerd, aangepast of is verplaatst naar een nieuwe locatie, na extreme weersomstandigheden, gewijzigde omgevingsfactoren, belastingtoename moet er een inspectie plaatsvinden door een bevoegd persoon voordat de rolsteiger in gebruik wordt genomen. Voor dagelijks gebruik is het aanbevolen dat de gebruiker een snelle inspectie uitvoert om na te gaan of alle onderdelen in goede staat zijn en of de steiger stabiel en vergrendeld staat.
- Keuring na Reparatie: Indien een rolsteiger is gerepareerd, moet deze opnieuw worden gekeurd voordat hij veilig kan worden gebruikt.
Meer informatie voor België:
- Constructiv.be – bevat praktische informatie over het veilig opstellen en keuren van rolsteigers in België.
- Code van Goede Praktijk van steigers
3. Certificaten en Keuringen voor Ladders en Trappen
Nederland
Ladders en trappen moeten voldoen aan specifieke eisen uit het “Warenwetbesluit draagbaar klimmaterieel” en voor professioneel gebruik ook aan de NEN 2484 om veiligheid van de ladders en trappen te waarborgen.
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): De leverancier is verantwoordelijk om te zorgen dat ladders en trappen aan de gestelde eisen van de warenwet en voor professioneel gebruik aan de NEN 2484-norm.
Layher geeft in de documentatie weer welke ladders en trappen niet aan deze eisen voldoen of er niet onder vallen. Hiernaast beschikt Layher Duitsland over een volgens ISO9001 gecertificeerd kwaliteitssysteem voor ontwerp, ontwikkeling, productie en verkoop van steigers, podia en tribunes, dak-, wand- en halsystemen, vliegtuigdockingssystemen, rolsteigers, ladders en trappentorens - Jaarlijkse Keuring: Voor professioneel gebruik is een minimaal jaarlijkse keuring door een daartoe opgeleide deskundige vanuit de VCA voor Ladders en trappen verplicht. Hierbij wordt bekeken of de onderdelen nog geschikt zijn voor gebruik en aan de gestelde eisen voldoen. Het is aanbevolen om op alle onderdelen zichtbaar te maken wanneer de volgende keuring noodzakelijk is. Dit wordt vaak gedaan door een inspectiesticker op de losse onderdelen aan te brengen. Voor het eerste jaar na aanschaf kan men gebruik maken door de aanschafdatum in te vullen op de productsticker.
- Visuele Inspectie voor Gebruik: Het aanbevolen om ladders en trappen voor elk gebruik visueel te inspecteren. Dit helpt om slijtage, losse onderdelen of gebroken sporten snel te detecteren.
- Keuring na Reparatie: Als een ladder of trap gerepareerd is, moet deze opnieuw worden gekeurd voordat hij weer in gebruik mag worden genomen. Gerepareerde ladders en trappen moeten bij reparatie naar de oorspronkelijke staat worden teruggebracht.
Meer informatie voor Nederland:
- Volandis.nl – biedt richtlijnen en adviezen over veilig gebruik van ladders en trappen in de bouwsector.
- Volandis A-blad Ladders en trappen
België
Ook in België gelden strikte eisen voor ladders en trappen, vastgelegd in de NBN EN 131-norm.
- Initiële Keuring (Fabriekscertificering): Belgische ladders en trappen moeten voldoen aan de Europese NBN EN 131-norm. Deze norm maakt onderscheid tussen particulier en professioneel gebruik. Voor het uitvoeren van werkzaamheden voor derden moet men ladders en trappen gebruiken geschikt voor professioneel gebruik. Layher geeft in de documentatie weer welke ladders en trappen wel en niet aan deze eisen voldoen of er niet onder vallen. Alle Layher ladders en trappen die aan de NBN-EN-131 voldoen, zijn geschikt voor professioneel gebruik.
- Periodieke Keuring: Voor professioneel gebruik moeten ladders en trappen minimaal één keer per jaar gekeurd door een bevoegd persoon. Hiernaast moeten ladders en trappen minimaal 2 keer per jaar worden nagezien om te garanderen dat ze in goede staat verkeren.
- Visuele Inspectie voor Gebruik: Bij dagelijks gebruik is het aan te bevelen om ladders en trappen visueel te controleren op defecten en bij ieder gebruik de opstelling/plaatsing te controleren op veiligheid.
- Keuring na Reparatie: Na een reparatie moet een ladder of trap opnieuw worden gekeurd om zeker te stellen dat deze veilig te gebruiken is.
Meer informatie voor België :
- Constructiv.be – met praktische informatie over het gebruik, keuren en onderhouden van ladders en trappen.
4. Steigers, ladders en trappen en CE certificering
Moeten (rol)steigers, (rol)steiger onderdelen, ladders en trappen zijn voorzien van een CE markering en/of een CE certificaat?
Nee, voor (rol)steigers, (rol)steiger onderdelen, ladders en trappen is er geen Europese richtlijn die CE markering voorschrijft. Het markeren van steigermaterialen met een CE merk is daardoor verboden en strafbaar.